Karun ve Musa: Karun kimdir?

Makaleler Görüntüleme: 501

Karun kimdir?

Karun Kuran’da 28:76, 28:79, 29:39 ve 40:24 ayetlerinde olmak üzere 4 yerde geçmektedir. 28. suredeki pasajda Karun hakkında bilgi verilir.

29:39 Karun, Firavun ve Haman'a; Musa kanıt içeren, açıklayıcı bilgiyle geldi. Ne var ki onlar yeryüzünde büyüklük tasladılar. Onlar kurtulanlardan olmadılar.

40:24 Firavun'a, Haman'a ve Karun'a. Fakat onlar: "Bu yalancı bir sihirbazdır." dediler.

Yukarıdaki ayetler bütün olarak düşünüldüğünde

Bütün bunlar düşünüldüğünde Karun;
Bir kral olmalıdır (Bu kadar büyük zenginlikle ancak bir kral sahip olabilir). Firavun, Haman ve Musa peygamber ile aynı dönemlerde yaşamış olmalıdır.

Kuran’ın bize ismini verdiği Karun’un 3. Hiksos kralı Khayan (Khyan yâda Khian olarak da okunduğu düşünülüyor) olma ihtimali çok yüksektir. Dil bilimi dikkate alındığında ‘Khayan’ kelimesinin Arapça’ya Karun olarak geçmesi çok muhtemeldir. Nasıl ki ‘MosesMusa olarak geçmiştir. Joseph Yusuf olarak geçmiştir.

Khyan'ın mezarının nerede olduğu da bilinmemektedir. Belki de sarayı yere batırılınca o da içinde yere batmış olabilir. 

Aşağıda Khyan'a ait bir mühür görülmektedir. 

karun khyan muhru musa hiksoslular karun hazineleri

Gerçekten de incelendiğinde 15. hanedanlığının en zengin dönemlerinde ‘Khayan’ Mısır’ı yönetmiştir. Bulunan mühürlerden edinilen çalışmalarda Hiksos döneminde etkili bir kral olduğu görülür. Hattuşa’daki (Hitit başkenti) buluntularda mühürlerine rastlanmıştır. Hititliler ile iletişim haline olduğu görülür. Mısır’ın o dönem başkenti Avaris’te (Şimdiki Tell El-Dab'a) sarayı vardır. 2011 yılında Avaris’te yapılan Manfred Bietak tarafandan kazılarda Khayan’ın sarayı bulunmuş ve kazılmıştır. Sarayın 10,500 metre kare alana oturduğu görülmüştür. Yaklaşık 10 dönüm etmektedir.

En doğrusunu Allah bilir.