Yüce Allah 36:33 âyetinde şu şekilde buyurmaktadır;

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

3736|36|33|وَءَايَةٌ لَّهُمُ ٱلْأَرْضُ ٱلْمَيْتَةُ أَحْيَيْنَٰهَا وَأَخْرَجْنَا مِنْهَا حَبًّا فَمِنْهُ يَأْكُلُونَ

Ve âyetun lehumu l-ardu l-meyteh, ahyeynâhâ ve ahrecnâ minhâ habben fe minhu ye’kulûn.

Ve bir ayettir onlara ölü yer (Dünya gezegeni toprağı); biz canlandırdık onu ve çıkardık ondan tohum ve ondan yerler.

 

(حَبًّا) habben kelimesi kökü (حبب) tane-tahıl (grain), tohum (seed) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 180 (of 1303)

(أَحْيَيْنَٰهَا) ehyeynaha kelimesi kökü (حيي) yaşamak (to live), canlı olmak (alive) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 256 (of 1303)

(ٱلْمَيْتَةُ) l-meytetu kelimesi kökü (موت) ölmek (to die), yaşamını-canını yitirmek (to lose life), ölü olmak (become death) anlamındadır.  Hans Wehr 4th ed., page 1091 (of 1303)

 

Bu ayet şimdiye kadar çoğunlukla şu şekilde anlaşılmıştır ki doğrudur; gökten yağmur yağdığı zaman ölü toprak canlanır ve bitkiler yeşerir ve tohum verirler. İnsanlar da bitkilerin verdiği tohumu yerler. Kesinlikle doğrudur.

Ancak bu ayet üzerinde biraz daha dikkatli düşünüldüğünde başka bir şeyi daha işaret ettiği hemen görülür. Yüce Allah’ın ayetlerinde asla ve asla çelişki olmaz.

yer’, ‘l-ard’ kelimesi Kuran’da Dünya gezegeni için kullanılılır. Dünya gezegeninin tümü için veya bazı toprak kısımları için kullanılır.

Ayeti berrak bir zihinle okuduğumuzda Dünya gezegeni toprağının bir zamanlar ölü olduğunu yani canlı hiçbir şey içermediğini anlıyoruz.

Canlı hiçbir şey içermeyen Dünya toprağının öncelikle canlandırıldığı vurgulanıyor. (أَحْيَيْنَٰهَا) ehyeynaha kelimesi ‘biz canlandırdık onu’, ‘biz hayat verdik ona’ anlamındadır. Bu nasıl gerçekleşebilir? Tabii ki evrim süreci ile.

Dünya toprağı şu şekilde canlandı;

Dünya’nın sıcak kayalık dönemi olan Hadean dönemini sonrası Dünya gezegeni soğumaya başladı. Daha sonra Güneş sisteminin ilk oluşum sürecinde Kaiper kuşağına doğru atılmış olan  milyarlarca asteroit birbirlerini etkilediler ve Dünya gezegenine doğru yörüngeleri saptı. Çok sayıda asteroit Dünya gezegenine düştü. Bu asteroidler bol miktarda donmuş su içeriyordu. Her bir düşme çok büyük miktarda su indirdi Dünya gezegenine. Okyanuslar oluştu. Ancak toprakta ve suda halen hiçbir canlı yoktu. Yani Dünya toprağı ölüydü. Ayette bildirildiği gibiydi.

Ancak Yüce Allah Dünya toprağını canlandırdı.

Dünya gezegeni toprağı ilk olarak nasıl canlandı?

Ölü olan Dünya gezegeni toprağı ilk olarak toprak mikroorganizmaları yaklaşık 700 milyon yıl önce evrimleşip toprağı istila etmesi ile canlandı. İlk canlanma budur.

Toprak mikroorganizmaları nelerdir?

  • Bakteriler (bacteria)
    • Bakteriler topraktaki kaynakları alıp parçalarlar ve bitki köklerine salarlar ki bitkiler de bu kaynakları kullanabilirler. Ölmüş bitki kalıntılarını sindirerek toprak için verimli minerallere dönüştürürler ve ekosisteme kazandırırlar. Kendileri öldüklerinde de toprağa besin olarak geri dönerler.  
  • Aktinomiçes (actinomycetes)
    • Bazı aktimomiçes türleri bitkiler için zararlı olan bakterileri temizlerler. Bir antibiyotik gibi etki gösterirler.
  • Mantarlar (Fungi)
    • Bazı mantar türleri (Mycorrhizae) bitki kökünün daha hızlı su ve besin almasını sağlarlar.
  • Protozoalar (protozoa)
    • Bakterileri yiyerek ekosistemde denge oluştururlar.

Görüldüğü gibi toprak mikroorganizmaları evrim süreci ile yaratılması ve toprağa yerleştirilmesi ile canlanmıştır. Şu an için topraktan toplu iğne başı kadar bir parça alın ve mikroskopun altına koyun; milyarlarca mikroorganizmaları içerdiklerini göreceksiniz. Diğer bir deyiş ile canlı organizmalar ile dolu olan toprak canlıdır.

Bir çay kaşık dolusu toprakta 100 milyon ile 1 milyar arasında mikroorganizma vardır.  

topragin canlanmasi tohumlu bitkiler

Evrim süreci incelendiğinde toprak mikroorganizmalarının bitkilerden hemen önce evrimleştiği görülür. Toprak mikroorganizmalarının yaklaşık 900 milyon yıl önce evrim süreci ile toprağı canlandırdığı tahmin ediliyor. Toprak mikroorganizmalarının katkısı ile bitkiler de 700 milyon yıl önce evrimleştiler.

Ancak ayet dikkatli okuduğunda bitkilere değil de tohuma işaret edilmiştir. Bu da bize tohumlu bitkilerin ne zaman evrimleştiğini araştırmamız gerektiğini düşündürür. Tohumlu bitkilerin 370 milyon yıl önce evrimleştikleri bilinmektedir.

Ayetten artık kesin olarak anlarız ki toprağın toprak mikroorganizmaları ile canlandırılması sonrası tohumlu bitkiler evrimleşmiş ve Yüce Allah’ın izni ile tohumlarını yaymışlardır.

‘Soil Microbial Ecology’ ‘Toprak mikrobial ekoloji’ alanında doktora yapmış olan Colin Bell isimli araştırmacının görüşlerini içeren yazıyı mutlaka okumanızı öneririm. Toprak mikroorganizmalarının bitkiler için ne kadar önemli olduğunu anlamış olursunuz.

Yazıyı okumak için lütfen tıklayınız. 

Yüce Allah ölü Dünya toprağını toprak mikroorganizmaları ile canlandırdıktan sonra tohumlu bitkileri evrim süreci ile çıkarmıştır. Bu bitkilerden tohum çıkmaktadır. Tohum hepimizin bildiği gibi bitkilerin üremeleri için kullandıkları tanelerdir. Bu tohumları insanoğlu yemektedir.

Tohumlu bitkilere en güzel örnek buğdaydır. Buğday bitkisinin tohumu buğday tanesidir. 

Ayette ölü Dünya toprağının nasıl canlandırıldığını araştırın buyurmaktadır Yüce Allah. Bu bir ayettir. Bir işarettir. 

En doğrusunu Allah bilir.