Tam sabırlı olan 10 kişi kâfirlerden 100 kişiyi yener (1’e 10). Sabır açısından daha zayıf olan 100 kişi kâfirlerden 200 kişiyi yener (1’e 2).

Yüce Allah 8:65 şu şekilde buyurmuştur.

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

1225|8|65|يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّبِىُّ حَرِّضِ ٱلْمُؤْمِنِينَ عَلَى ٱلْقِتَالِ إِن يَكُن مِّنكُمْ عِشْرُونَ صَٰبِرُونَ يَغْلِبُوا۟ مِا۟ئَتَيْنِ وَإِن يَكُن مِّنكُم مِّا۟ئَةٌ يَغْلِبُوٓا۟ أَلْفًا مِّنَ ٱلَّذِينَ كَفَرُوا۟ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لَّا يَفْقَهُونَ

Ya eyyuhen nebiyyu harridıl mu'minine alel kıtal, in yekun minkum işrune sabirune yaglibu mieteyn, ve in yekun minkum mietun yaglibu elfen minellezine keferu bi ennehum kavmun la yefkahun.

Ey Nebi! İman edenleri harbe teşvik et! Eğer sizden sabreden yirmi (kişi) olursa, iki yüze galip gelirler. . . Şayet sizden yüz (kişi) olursa, hakikat bilgisini inkâr edenlerden bine (kişiye) galip gelirler. . . Onlar anlayışsız bir topluluktur!

 

Bu ayette Nebi’ye bir görev gerilmiştir. Müminler kendilerine karşı saldırı karşısında savunma amaçlı savaşmak zorunda kalacaklardır. Ancak müminlerde bir cesaretsizlik olduğu anlaşılmaktadır. Yüce Allah Nebi’ye müminlerin cesaretini artıracak bir bilgi vermektedir.

Tam sabırlı (zorluklara karşı direnmek) olan 10 kişinin, kâfirlerden 100 kişiyi yeneceği (1’e 10 oran) ve yine aynı oranda ama vurgulama amaçlı olarak tam sabırlı (zorluklara karşı direnmek) olan 100 kişinin kâfirlerden 1000 kişiyi yeneceği (1’e 10 oranı) buyrulmuştur.

Bu ayette verilen oran 1’e 10’dur.

Hemen bir sonraki gelen ayette ise

Yüce Allah 8:66 şu şekilde buyurmuştur.

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

1226|8|66|ٱلْـَٰٔنَ خَفَّفَ ٱللَّهُ عَنكُمْ وَعَلِمَ أَنَّ فِيكُمْ ضَعْفًا فَإِن يَكُن مِّنكُم مِّا۟ئَةٌ صَابِرَةٌ يَغْلِبُوا۟ مِا۟ئَتَيْنِ وَإِن يَكُن مِّنكُمْ أَلْفٌ يَغْلِبُوٓا۟ أَلْفَيْنِ بِإِذْنِ ٱللَّهِ وَٱللَّهُ مَعَ ٱلصَّٰبِرِينَ

El'ane haffefallahu ankum ve alime enne fikum da'fa, fe in yekun minkum mietun sabiretun yaglibu mieteyn, ve in yekun minkum elfun yaglibu elfeyni bi iznillah, vallahu meas sabirin.

Şu an Allah sizden yükünüzü hafifletti, çünkü biliyor ki sizde zayıflık var. . . (O halde) sizden dayanan yüz olursa, iki yüze galip gelirler. . . Sizden bin olursa, Allah'ın izniyle (Bi-iznillah), iki bine galip gelirler. . . Allah sabredenlerle beraberdir.

 

Bu ayette Yüce Allah’ın verdiği oranın bu kez 1’e 2 olduğunu görmekteyiz.

Sabırlı (zorluklara karşı direnmek) olan 100 kişinin, kâfirlerden 200 kişiyi yeneceği (1’e 2 oran) ve yine aynı oranda ama vurgulama amaçlı olarak sabırlı (zorluklara karşı direnmek) 1000 kişinin kâfirlerden 2000 kişiyi yeneceği (1’e 2 oranı) buyrulmuştur.

 

8:65 ayetindeki 1'e 10 oranı 8:66 ayetinde neden 1'e 2 oranına düşmüştür? 

Yüce Allah bunun nedenini zaten 8:66 ayetinde bildirmiştir.

Müminlerde zayıflık vardır.

(ضَعْفًا) dea'fen kelimesi kökü (ضعف) zayıflık (weakness), güçsüzlük-mecalsizlik (feebleness) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 633 (of 1303)

Yüce Allah ayete muhatap olan müminlerin sabır konusunda zayıf-güçsüz olduğunu bilmektedir. Ayrıca onlara kaldırabileceklerinden daha fazla yük yüklemek istememektedir. Aslında tam bir sabır gösterebilen bir mümin kâfirlere göre 1'e 10 oranıyla üstündür. Fakat bir de gerçekler vardır. Ayete muhatap olan müminlerin sabır konusunda eksiklikleri, zayıflıkları vardır. Bu nedenle onların kâfirlere göre üstünlükleri 1’e 10 değil 1’e 2 oranındadır. Sabır konusunda eksik olsalar da yine de kâfirlere göre üstündürler. 

8:65 ve 8:66 ayetinin tek bir ayet olmaması, ayrı ayrı inmiş olmaları da bir delildir.  2 ayetin inişi arasında belirli bir zaman geçmiş olduğu anlaşılır.

8:65 ayetinde tam sabırlı müminler kafirlere karşı 1’e 10 oranında başarı sağlarlar. Gerçekten de bir savaşta bir grubun inanmışlık ve sabır (zorluklara karşı direnme) seviyesi bu kavramlardan uzak olan kalabalıklara üstün gelmelerini sağlamaktadır. Yüce Allah 8:65 ayetinde buna net bir işaret vermiştir. Tabii ki inanmışlık ve sabrın da dereceleri vardır. 8:65 ayetinde sabır seviyeleri yüksek müminlerde bu oran 1’e 10’dur.

Fakat 8:66 ayetinde müminlerin sabır seviyelerinde eksiklik olduğunu bilen Yüce Allah bu bilgiyi onlara ayet aracılığı ile bildirmekte ve bu zayıflıklarından dolayı onların kâfirlere üstünlüğünü ancak 1’e 2 oranında olduğunu bildirmektedir.

8:66 ayetinin sonu şu şekilde bitmektedir. ‘Allah sabredenlerle beraberdir.’

Evet.

Kesin bir işaret. Bir savaşta sabır seviyesi (zorluklara karşı direnmek) ve inanmışlık seviyesi başarıyı belirleyen bir gerçektir.

 

En doğrusunu Allah bilir.