Yüce Allah aşağıdaki 2:26 ayetinde şu şekilde buyurmaktadır;

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

33|2|26|إِنَّ ٱللَّهَ لَا يَسْتَحْىِۦٓ أَن يَضْرِبَ مَثَلًا مَّا بَعُوضَةً فَمَا فَوْقَهَا فَأَمَّا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ فَيَعْلَمُونَ أَنَّهُ ٱلْحَقُّ مِن رَّبِّهِمْ وَأَمَّا ٱلَّذِينَ كَفَرُوا۟ فَيَقُولُونَ مَاذَآ أَرَادَ ٱللَّهُ بِهَٰذَا مَثَلًا يُضِلُّ بِهِۦ كَثِيرًا وَيَهْدِى بِهِۦ كَثِيرًا وَمَا يُضِلُّ بِهِۦٓ إِلَّا ٱلْفَٰسِقِينَ

İnnallâhe lâ yestahyî en yadribe meselen mâ beûdaten fe mâ fevkahâ fe emmellezîne âmenû fe ya’lemûne ennehul hakku min rabbihim, ve emmellezîne keferû fe yekûlûne mâzâ erâdallâhu bi hâzâ meselen, yudıllu bihî kesîran ve yehdî bihî kesîran ve mâ yudıllu bihî illel fâsıkîn.

Doğrusu Allah çekinmez, ki ortaya koyar bir örnek; bir sivrisineği; onun üstündekini de; öyle ki; ancak inanmış kimseler, böylece bilirler ki o haktır/gerçektir Rablerinden; ve ancak kafirlik etmiş (gerçeği örtmüş/gizlemiş) kimseler, o durumda derler: “Neyi amaçladı Allah bu bir örnekle?” Saptırır (Allah) onunla (örnekle) bir çoğunu ve doğru yola kılavuzlar onunla bir çoğunu; saptırmaz onunla, fasıklar dışındakileri.

 

(بَعُوضَةًbeûdaten kelimesi kökü (بعض) sivrisinek (gnats, mosquito) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 82 (of 1303)

(فَوْقَهَاfevkahâ kelimesi kökü (فوق) üstün gelmek-üstün olmak (surpass), üstünlük sağlamak (overtop-excel), daha süper (to be superior), üst (up), üst kat (upstairs), üzerinde (on top), üstünde (above) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 858 (of 1303)

Bu kelime fiziksel olarak bir şeyin üzerini işaret edebildiği gibi bir şeyin bir şeyden daha iyi, daha süper olduğunu göstermek için de kullanılır.

Kuran’a baktığımızda 2:26 ayeti haricinde 39:20 ve 41:10 ayetlerinde bu kelimenin kullanıldığını görüyoruz ki bu ayetlerde fiziksel olarak bir şeyin üstü işaret edilmektedir.

Bu nedenle 2:26 ayetinde işaret edilen şeyin sivrisineğin fiziksel olarak üzerindeki bir şey olması gereklidir. 

Öncelikle şunu inceleyelim;

Neden Yüce Allah sivrisineği işaret etmiş olabilir?

Dünya üzerinde yaklaşık olarak 3500 sivrisinek türü yaşamaktadır. Sivrisinekler insanlarda çok ciddi hastalıklara neden olabildikleri için diğer sineklerden ayrılır. Sivrisinekler aracılığı ile geçen hastalıklar Sıtma (Malarya), Deng Humması, Sarı Humma, Zika hastalığı olarak sayılabilir. Günümüzde bile yıllık yaklaşık 700.000 kişi sivrisinek kaynaklı hastalıklardan ölüyor. Sivrisinekler insanlığın belki de en büyük düşmanıdır. Tahminlere göre 200.000 yıllık dönemde Dünya gezegeninde 108 milyar insanın yaşadığı hesaplanıyor. Bunların 58 milyarının sivrisineklerden kaynaklanan hastalıkları nedeni ile hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. (Timothy C. Winegard, whose new book, The Mosquito: A Human History of Our Deadliest Predator). Bu nedenledir ki ayette sivrisineklerin işaret edilmesinin kasıtlı olduğu ortadadır. Yüce Allah bu sinek türünü dikkatli inceleyin buyurmuştur. İncelerseniz sizleri hasta eden şeylerin bu canlı ile size bulaştığını tespit edersiniz buyurmuştur. 

1400 yıl önce inen Kuran sivrisineğin üzerinde bir şeyler olduğunu işaret ediyor. Sivrisineğin vücudunun üzerinde ne var?  

Gözlerimiz ile göremesek de yeryüzünün bir toplu iğne büyüklüğündeki toprağında bile yüzlerce çeşit bakteri ve parazit türü yaşamaktadır. Bu durum vücudumuz için de geçerlidir. İnsan derisinin üzerinde bile onlarca bakteri ve parazit türü yaşamaktadır. Bu duruma mikrobiyata ‘microbiota’ diyoruz. Sivrisineklerin üzerinde de bir mikrobiyata var.

2018 yılında, 9 sivrisinek türü üzerinde yapılan araştırmada sivrisineklerin üzerinde 284 çeşit bakteri bulunabildiği gösterilmiştir. Makaleyi aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Mosquito microbiota cluster by host sampling location.

Aşağıdaki resimde bu bakterilerin isimleri verilmiştir.

kuran ve sivrisinek

Yine 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre sivrisinekler üzerinde çok sayıda bakterinin bulunduğu görülmüştür.

Diversity and function of bacterial microbiota in the mosquito holobiont.

sivrisinek uzerinde bulunan bakteriler 2013

Sivrisinek üzerinde bulunan bu bakteriler neden işaret edilmiş olabilir?

Ayette bu bakterilerin işaret edilmesi de boşuna değildir. Sivrisineğin vücudunun üzerinde  yaşayan bu bakterilerin özellikleri detaylı incelenirse sivrisinek popülasyonunu kontrol etmek için yeni yöntemler geliştirilebilir. Bu konu ile ilgili mutlaka çalışma yapılması gereklidir. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada ‘Wolbachia’ bakterisi ile enfekte olmuş sivrisineklerin böcek ilaçlarına karşı daha dirençli olduğu tespit edildi. Bu da bize sivrisinekler üzerindeki bakterileri iyi anladığımızda sivrisinekleri daha rahat kontrol edebileceğimiz anlamında gelir.

Sonuç olarak;

1400 yıl önce Kuran’da insanlar için büyük tehdit olan sivrisineklerin işaret edilmesi, ayrıca onların üzerinde yaşayan, gözle görülmesi mümkün olmayan, 1400 yıl önce bilinmesinin mümkün olmadığı bakterilerin işaret edilmesi Kuran’ın Yüce Allah katından geldiğinin kesin delilidir.

En doğrusunu Allah bilir.