Yüce Allah 6:95 ayetinde şu şekilde buyurmaktadır;

Kuran Âyet No|Sure No|Âyet No|Âyet

Arapça okunuş

Meal

884|6|95|إِنَّ ٱللَّهَ فَالِقُ ٱلْحَبِّ وَٱلنَّوَىٰ يُخْرِجُ ٱلْحَىَّ مِنَ ٱلْمَيِّتِ وَمُخْرِجُ ٱلْمَيِّتِ مِنَ ٱلْحَىِّ ذَٰلِكُمُ ٱللَّهُ فَأَنَّىٰ تُؤْفَكُونَ

İnnallâhe fâliku l-habbi ve n-nevâ, yuhrıcu l-hayye mine l-meyyiti ve muhricu l-meyyiti mine l-hayy, zâlikumullâhu fe ennâ tu’fekun.

Doğrusu Allah yarıcıdır taneyi ve çekirdeği; çıkarır canlıyı ölüden ve çıkarıcıdır ölüyü canlıdan; işte budur Allah; öyleyse nasıl çevriliyorsunuz?

 

(ٱلْحَبِّ) l-habbi kelimesi kökü (حبب) tane-tahıl (grain), tohum (seed), habbe-tahıl tanesi (kernel) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 180 (of 1303)

(ٱلنَّوَى) n-nevâ kelimesi kökü (نوي) hurma çekirdeği (date-stone), meyve çekirdeği (fruit kernel-stones) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 1188 (of 1303)

Bu ayetteki en önemli ve ilk işaret ölü-canlı döngüsüdür. Yüce Allah bu ölü-canlı ardışık döngüsünü bize işaret etmek için öncelikle tahıl türü bitkilerin tanesini ve ağaç benzeri bitkilerin çekirdeklerini  örnek veriyor. Daha sonra taneyi ve çekirdeği yardığını işaret ederek bunlardan tahıl bitkilerini ve ağaçları çıkardığını işaret ediyor.

Hemen sonrası ‘çıkarır canlıyı ölüden’ buyurarak ölü olan bir şeyden canlı bir şeyi çıkardığını işaret ediyor. Dikkatli okunursa hemen görülür ki tane/çekirdek ile ölü olan şey  eşleştirilmiştir. Canlı olan şeyle de bu taneden, bu çekirdekten gelişen tahıl benzeri bitkiler ve ağaçlar eşleştirilmiştir.

  • Tane/çekirdek ölüye benzetilmiş.
  • Tane/çekirdeğin yarılması ile oluşan tahıl bitkileri/ağaçlar ise canlıya benzetilmiş.

Ölü olan taneler ve çekirdeklerden canlı olan tahıl bitkileri ve ağaçlar çıkar. Canlı olan bitkiler ve ağaçlardan ise ölü olan taneler ve çekirdekler çıkar.

Tane/çekirdek neden ölüye benzetilmiş olabilir?

Canlı bir ağaçtan bir yaprak düştüğünde bu yaprağa canlı demeyiz. Canlı olmak büyüme ve gelişme gerektirir. Enerji tüketmek gerektirir. Hareketlilik gerektirir. Bir tahıl bitkisi veya ağaç canlıdır. Hücreleri sürekli olarak mitoz bölünme ile bölünür, çoğalır. Kökleri ile topraktan besinler alır, bu besinleri damarsı yapıları ile tüm bitkiye dağıtır, fotosentez yapar, enerji üretir, enerji tüketir, hareket eder, büyür ve gelişir. Aktivite gösterir. Ancak tane ve çekirdek durağandır. İçinde hiçbir değişiklik olmaz, büyümez, gelişmez. Enerji üretmez, enerji tüketmez. Hareket etmez. Embriyo kısmında hücreler içerse de bu hücreler aktif bölünme fazında değildir. Yere düşmüş bir yaprak gibi hücreler içerseler de aktif bir canlılık göstermezler.

Bir kuru fasulye, mercimek yerken bunların canlı olduğunu düşünmeyiz. Kilerlerimizde uzun süre kalsalar bile hiçbir değişiklik ve canlılık emaresi göstermezler, büyümezler, hareket etmezler.

Ancak tane veya çekirdek uygun ortam bulduğunda canlanır. Bu canlanma süreci kabuğuna su emmesi ve kabuğun şişmesi ile başlar. Tane/çekirdek içindeki mekanizmaların aktive olması ile hücreler mitoz bölünme ile çoğalmaya başlarlar ve taneye/çekirdeğe ilk canlanma gelir. Tane/çekirdek içindeki önceden depolanmış olan karbonhidrat, yağ ve protein kaynaklarını kullanarak filizlenir. Artık tane/çekirdek canlanmıştır. Ölü olan yani canlılık özelliklerini göstermeyen, hiçbir aktivitesi olmayan taneden/çekirdekten canlılık özelliklerinin tüm işaretlerini gösteren bitki ve ağaç çıkar.

Ayetin sonunda ‘çıkarıcıdır ölüyü canlıdan’ buyurulmuştur. Bu da tahıl bitkileri, ağaçlar gibi canlılardan ölü olan tanenin/çekirdeğin çıkarılmasına işarettir.

Aşağıdaki resimde yaklaşık 2000 yıllık hurma çekirdekleri görülmektedir. Bu çekirdekler arkeolojik kazılarda bulunmuştur. 2000 yıldır ölü olan bu çekirdekler uygun ortam yaratılarak tekrar canlı hurma ağacına döndürülmüştür.

2000 yillik hurma cekirdegi filizlendi olu olan cekirdek canlandi

Yukarıda gösterilen ölü çekirdeklerden yarılma ile canlı hurma ağaçları çıkarıldığını ve aşağıdaki canlı ağaçlar olduğunu görebilirsiniz.

2000 yillik hurma cekirdegi filizlendi olu olan cekirdek canlandi tane cekirdek ve Kuran 

Şimdiye kadar tespit edilen, yaşayan bir bitkiye dönüşen bir tohumun 31800 ±300 yaşında olduğu tespit edilmiştir (Karbon 14 testi ile). Yine 10000 yılık, 4000 yıllık, 2000 yıllık, 1300 yıllık tohumların canlanarak bitkilere dönüştüğü raporlanmıştır.

Bu konuda daha fazla bilgi almak için lütfen tıklayınız

Ayetteki 2. işaret ise tanenin ve çekirdeğin yarılmasıdır;

'fâliku' kelimesi yarmak anlamındadır. Görülmektedir ki tane ve çekirdek yarılmaktadır. Bu kelime bize tane ve çekirdeğin embriyo kısmının dış kabuğu yarıp dışarı çıkarak kök olmasını işaret etmektedir.

Daha detaylı bilgi aşağıdaki makaleden okunabilir.

Allah’ın bilgisi olmadan hiçbir meyve kabuğundan çıkmaz, gebe kalmaz hiçbir dişi ve doğurmaz: Embriyonun zona pellusidayı yırtıp çıkması

Aşağıdaki resimde bir tahıl tanesinin yarılması görülebilir.

tohumun meyvenin kabugundan cikmasi kuran mucizeler embryo yarilmasi

 En doğrusunu Allah bilir.