Rahimlerin neyi azaltıp neyi artırdığını bilir: Rahim iç zarı ‘endometrium’

Yüce Allah 13:8 ayetinde şu şekilde buyurmuştur.

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

1713|13|8|ٱللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَحْمِلُ كُلُّ أُنثَىٰ وَمَا تَغِيضُ ٱلْأَرْحَامُ وَمَا تَزْدَادُ وَكُلُّ شَىْءٍ عِندَهُۥ بِمِقْدَارٍ

Allâhu ya’lemu mâ tahmilu kullu unsâ ve mâ tegîdu l-erhâmu ve mâ tezdâdu, ve kullu şey’in indehu bi mıkdâr.

Allah bilir neye halime kaldığını her dişinin; ve rahimlerin neyi eksilttiğini ve neyi artırdığını; ve her bir şey O'nun yanında/indinde bir ölçüyledir/bir miktarladır.

 

(تَغِيضُ) tegidu kelimesi kökü (غيض) azaltmak (to decrease), eksiltmek (to diminish) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 808 (of 1303)

(تَزْدَادُ) tezdadu kelimesi kökü (زيد) artırmak (to increase), çoğaltmak (become more) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 451 (of 1303)

(ٱلْأَرْحَامُ) l-erhamu kelimesi kökü (رحم) rahim (uterus) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 384 (of 1303)

(بِمِقْدَارٍ) bimikdarin kelimesi kökü (قدر) miktar (quantity), ölçü (amount) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 873 (of 1303)

 

Gerçekten de bu ayette büyük bir mucize vardır. Ayette rahimlerin bir şeyleri azalttığı-eksilttiği ve bir şeyleri artırdığı bildirilmiştir. Ancak 20 yüzyıl modern bilim ile tespit edilebilen bu mucize bu ayette işaret edilmiştir. Bu da rahmin içindeki rahim iç zarıdır (endometrium).

13:8 ayetinde sadece insan ırkı işaret edilmemiştir. Yüce Allah kadın yerine dişi kelimesini kullanmıştır. Bu da bize hamile kalan, doğuran memelilerin işaret edildiğini düşündürür. Benzer bir ayet 41:47 ayetidir. Kabuklarından çıkan meyveler aracılığı ile memeli hayvanların embriyolarının kabuklarından çıkması işaret edilmiştir. Aşağıdaki makaleden detaylı olarak okunabilir.

Allah’ın bilgisi olmadan hiçbir meyve kabuğundan çıkmaz, gebe kalmaz hiçbir dişi ve doğurmaz: Embriyonun zona pellusidayı yırtıp çıkması

Ayette tüm dişi olan memeliler işaret edilmiş olsa da biz örnek olarak insan dişisini örnek vereceğiz. Diğer memelilerin dişilerinde de durum benzerdir.

 

Şimdi işaret edilen rahim iç zarını biraz daha inceleyelim;

Rahim iç zarı nedir?

Rahim iç zarı (endometrium) bir dişi rahminin iç kısmındaki boşluğu halı gibi saran bir zardır. Kadifemsi bir özelliği vardır. Bu zar gebeliğin sağlanabilmesi için o kadar önemlidir ki rahim iç zarı olmadan asla sağlıklı bir gebelik oluşamaz.

Erkekten gelen sperm dişinin yumurtasından atılan yumurtanın içine girerek döller. Döllenmiş olan yumurtaya embriyo denir. Bu embriyo bölünerek çoğalır ve rahim içine düşer. Rahim iç zarı tarafından sarılmış olan rahim içi boşluğunda dolaşır. Embriyonun yapışmasını sağlamak için rahim iç zarı hazır olmalıdır. Embriyonun yapışabilmesi için rahim iç zarının belirli bir kalınlığa-kabarıklığa ihtiyacı vardır.

Aşağıdaki resimde bir kadın üreme sistemi ve rahim iç zarı gösterilmiştir. 

bir diside kadinda ureme sistemi rahim ic zari endometrium

 

Bir embriyonun rahim zarına yapışıp yapışmayacağına rahim iç zarı karar verir!

Ayetin başına baktığımızda Yüce Allah her dişinin yüklendiği şeyi (gebe kalıp kalmadığını) bildiğini buyurmaktadır ve hemen sonrası rahim iç zarını işaret etmiştir. Bu da büyük bir mucizedir. Rahim iç zarı bir dişinin gebe kalması için olmaz ise olmazdır. Rahim iç zarı olmadan hiçbir dişi sağlıkla gebe kalamaz ve bebek doğuramaz. Son yıllarda yapılan çalışmalarda embriyonun rahim iç zarına yapışıp yapışmayacağına rahim iç zarının karar verdiği gösterildi. Rahim iç zarı kalitesiz ve kaliteli bir embriyoyu anlayabilmektedir. Kaliteli bir embriyo varlığında onun rahim iç zarına yapışması için gerekli ‘implantasyon’ molekülerinin ekspresyonunu sağlamaktadır. Kısacası yapışması için bağlantılar sağlamaktadır. Kötü kaliteli bir embriyo tespit ederse rahim iç zarı embriyonun bağlanması için gerekli bağları sağlamamakta ve embriyo yapışamadan ölmektedir. Gebelik olamamaktadır.

Aşağıdaki resimde rahim iç zarının kaliteli embriyonun yapışması için ona doğru atak yaptığı ve bağlayıcı bağları sağladığı görülmektedir (ortadaki). Sağdaki resimde ise kalitesi düşük olan bir embriyoya atak yapmamakta ve onun yapışmasına izin vermemektedir. Rahim iç zarı ayette belirtildiği gibi bir dişinin gebe kalıp kalmamasını belirlemektedir

rahim ic zari embriyonun yapisip yapismayacagina karar verir kuran mucizeler

 

Rahim iç zarının artıp-azalması:

Adet kanamasının bitmesi ile rahim içindeki bu zar oldukça incedir. Adetin bitimine doğru yapılan ölçümlerde rahim içindeki bu zarın kalınlığı-kabarıklığı 2-3 mm civarındadır.  Oldukça incedir yani. Kadının yumurtalıklarından salgılanan estrojen (estradiol) hormonu bu zarın kalınlaşmasına ve kabarmasına neden olur. Rahim iç zarı bir duvar gibi düşünülebilir. Estrojen hormonu duvara tuğlalar koyarak yükselmesini sağlar. Kabarma dönemi yaklaşık 14 gün sürer ve buna çoğalma fazıproliferatif faz’ denir.

Aşağıdaki animasyonda rahim iç zarının artması-kabarması-kalınlaşması ve sonra adet ile dökülerek azalması gösterilmiştir. Tıpkı ayette Yüce Allah'ın belirttiği gibi. Rahmin artırdıkları ve azalttıkları

rahim ic zarinin azalip artmasi kuran mucizeler gif

Yumurtalama döneminde (yaklaşık olarak adetin 14. günü-adet kanamasının ilk günü 1. gün kabul edilir.) rahim iç zarının kalınlığı-kabarıklığı yaklaşık 10-12 mm olur. Yani yaklaşık 1 haftalık sürede 10 mm artar. Yumurtlama olduktan sonra 14 gün boyunca rahim iç zarı kabarık kalır. Yumurtalıklardan progesteron hormonu salgılanması sonucu kabarmayla birlikte salgı dönemisekretuvar faz’ (embriyo için glikojenden zengin bir sıvı salgılar) denilen bir döneme girer. Hem kabarıktır hem de sıvı salgısı yapar.

Tüm bunlar gebeliğin sağlanabilmesi içindir. Dişi yumurtası erkek spermi ile döllenip rahim içine geldiğinde onun yapışıp gömülebilmesi için hazırlanmaktadır.

 

Embriyo gelmez ise artık beklemeye gerek yoktur. Yumurtlamanın 14. gününde artık rahim iç zarı beklemeyi sonlandırır ve dökülmeye başlar. Bu dökülme dişinin adet kanaması şeklindedir. Kabarmış olan rahim iç zarı 2-7 gün arasında süren adet kanaması ile dökülür ve ilk başlangıç hali olan 2-3 mm kalınlığa tekrar azalır.

İşte bu rahim iç zarındaki azalma ve artma periyodları düzenli bir şekilde gerçekleşir. İnsan ırkı için konuşursak, ilk adet yaşı olan 11-13 yaşlarından başlar ve menopoz dönemi olan ortalama 47-49 yaşlarına kadar ortalama 400 kez gerçekleşir.

Bir embriyo bu zara yapışır ve bir tohumun toprağa gömülmesi gibi bu zar içine gömülürse gebelik oluşur. Gömülen embriyo anneden beslenmeye başlar. Daha sonra embriyo kese haline gelir ve içinde fetüs dediğimiz bebek oluşur. Fetüsün büyümesi ile rahim de büyür ve anne karnında bebek gelişir. En sonunda doğum olur.

 

'O'nun katında her şey bir ölçüye bağlıdır'

Ayetin en son cümlesi de büyük bir mucizedir. Ayetin sonunda Yüce Allah 'O'nun katında her şey bir ölçüye bağlıdır' buyurmaktadır. Gerçekten de rahim iç zarı tam bir ölçüye göre kabarır ve dökülür. Çok ince olması veya çok kalın olması gebeliğin oluşamamasına neden olur. Kadın doğum uzmanı olup aynı zamanda kısırlık tedavisi ile ilgilenen hekimler çok iyi bilir ki rahim iç zarının kalınlığı iyi bir gebelik için çok ama çok önemlidir. 

Yüce Allah rahim iç zarının kabarmasını sınırlamıştır. Bir ölçüye göre ayarlamaktadır. Bu kabarma durmasaydı, sürekli kabarma olsaydı kadında estrojen kırılma kanaması ('estrogen breakthrough bleeding') denen yoğun kanamalar olurdu. Rahim iç zarı çok ince olsaydı bu seferde progesteron kırılma kanamaları ('progesteron breakthrough bleeding') olurdu. Normal bir gebeliğin oluşması mümkün olamazdı. Ayette belirtildiği gibi Yüce Allah rahim iç zarını tam olarak katından bir ölçü ile ayarlamaktadır

Embriyonun rahmin iç zarına yapışabilme süresi de önemlidir. Rahim iç zarı belirli bir zaman buna izin verir. Buna implantasyon penceresi (tutunma penceresi) denir. Ne kadar kaliteli olursa olsun bir embriyo tutunma aralığına denk gelmez ise rahim iç zarına yapışamaz. Bu da Yüce Allah tarafında ölçüye bağlanmıştır

Ayetin künyesi olan 13:8'de de büyük bir işaret vardır. İdeal gebelik için rahim iç zarının 8-13 mm (7.51-13.49 mm) olması gerektiği de ayette işaret edilmektedir. Konu ile ilgili detaylı inceleme aşağıdaki makaleden okunabilir.

8-13 mm rahim iç tabakası en yüksek gebelik sağlar; Kuran 13:8 ayetinde işaret ediyor: Bir ölçüye/bir miktara göre artıran ve azaltan rahimler. 

En doğrusunu Allah bilir.