Notice: stream_get_contents(): Read of 8192 bytes failed with errno=13 Permission denied in D:\xampp\kuranmucizeler\libraries\src\Cache\Storage\FileStorage.php on line 126
Ve Allah yarattı sizleri topraktan, sonra bir nutfeden, sonra yaptı sizleri çiftler: Embriyonun 2 PN ‘pronükleus’ evresi.

Yüce Allah 35:11 âyetinde şu şekilde buyurmaktadır;

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

3669|35|11|وَٱللَّهُ خَلَقَكُم مِّن تُرَابٍ ثُمَّ مِن نُّطْفَةٍ ثُمَّ جَعَلَكُمْ أَزْوَٰجًا وَمَا تَحْمِلُ مِنْ أُنثَىٰ وَلَا تَضَعُ إِلَّا بِعِلْمِهِۦ وَمَا يُعَمَّرُ مِن مُّعَمَّرٍ وَلَا يُنقَصُ مِنْ عُمُرِهِۦٓ إِلَّا فِى كِتَٰبٍ إِنَّ ذَٰلِكَ عَلَى ٱللَّهِ يَسِيرٌ

Vallâhu halakakum min turâbin summe min nutfetin summe cealekum ezvâcâ, ve mâ tahmilu min unsâ ve lâ tedau illâ bi ilmih, ve mâ yuammeru min muammerin ve lâ yunkasu min umurihî illâ fî kitâb, inne zâlike alâllâhi yesîr.

Ve Allah yarattı sizleri topraktan, sonra bir nutfeden, sonra yaptı sizleri çiftler; hamile kalmaz hiçbir dişi ve doğurmaz O'nun ilmiyle olması dışında; ve verilmez ömür hiçbir ömür sahibine ve azaltılmaz ömründen bir kitapta olması dışında; doğrusu bu Allah üzerine kolaydır.

 

Bu makalenin ana amacı 35:11 ayetinde geçen çiftleri iyi anlamaktır.

(أَزْوَٰجًا) ezvacen kelimesi kökü (زوج) çift (pair), -çift (couple), ikili (dual) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 447 (of 1303).

Ayette çoğul olarak kullanılmıştır. ‘çiftler’-‘eşler’ olarak çevrilebilir.

Konumuza girmeden önce kısa bir bilgi verelim;

Nutfe nedir?

Nutfe kadın vajinasına dökülen meninin rahim ağzı kanalından ‘‘endoservikal kanal’’ geçerek rahim içi olan ‘endometrial kavite’ boşluğuna dökülmüş olan halidir. Nutfe meninin süzülmüş, konsantre olmuş halidir. 

Nutfe, alak (tutunup asılı duran), mudğa (bir ısırılmış et parçası) kavramları ve kemiklere et giydirilmesi

Hamilelik nedir?

Bilimsel olarak hamilelik kabuğundanzona pellicuda’ çıkan embriyonun anne vücuduna yapıştığı anda gerçekleşir. Hamilelik embriyo ile anne kanının ilk teması olarak isimlendirilebilir.

Alak nedir?

Kabuğundan çıkmış ve rahim içine yapışan embriyoya ‘alak’ denir.

Nutfe, alak (tutunup asılı duran), mudğa (bir ısırılmış et parçası) kavramları ve kemiklere et giydirilmesi

Devam edelim;

Alak halindeki embriyo rahim içine tutunup gömüldüğü anda embriyonun ‘sinsityotrofoblastlar’ olarak isimlendirilen hücreleri beta HCG (kanda gebelik testi olarak bakılan şey budur.) salgılar ki hamilelik başlamış olur. Yani embriyo ile annenin ilk teması gerçekleşmiş olur. Bu da bize embriyonun alak evresi ile bir dişinin hamileliğinin başlamasının aynı şey olduğunu gösterir.

Embriyonun alak evresi=dişinin hamileliğinin başlangıcı

Yüce Allah 35:11 ayetinde bir dişinin hamileleğinin başlamasından önce 'çiftleri' işaret ediyor. Bu da bize embriyonun alak evresinden önce çiftleri aramamız gerektiğini işaret eder.

Ayetteki sıra şu; toprak>>nutfe>>çiftler>>dişinin hamileliğin başlaması (embriyonun alak evresi)>>doğum

Esasen bu kadar delil bile çiftlerin ne olduğunu bulmamıza yeterlidir. Ancak Yüce Allah'ın Kuran'da kelimelerin sıralamalarını bile özenli seçtiğini göstermek için 2 ayet daha inceleyelim.

Yüce Allah 41:47 ayetinde şu şekilde buyurmaktadır.

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

4263|41|47|إِلَيْهِ يُرَدُّ عِلْمُ ٱلسَّاعَةِ وَمَا تَخْرُجُ مِن ثَمَرَٰتٍ مِّنْ أَكْمَامِهَا وَمَا تَحْمِلُ مِنْ أُنثَىٰ وَلَا تَضَعُ إِلَّا بِعِلْمِهِۦ وَيَوْمَ يُنَادِيهِمْ أَيْنَ شُرَكَآءِى قَالُوٓا۟ ءَاذَنَّٰكَ مَا مِنَّا مِن شَهِيدٍ

İleyhi yureddu ilmus sâah, ve mâ tahrucu min semerâtinmin ekmâmihâ ve mâ tahmilu min unsâ ve lâ tedau illâ bi ilmih, ve yevme yunâdîhim eyne şurekâî kâlû âzennâke mâ minnâ min şehîd.

Kıyamet saatinin ilmi O'na döndürülür. O'nun ilmi olmaksızın, hiçbir meyve kabuğundan çıkmaz, hiçbir dişi gebe kalmaz ve doğurmaz da. Onlara: "Benim ortaklarım nerede" diye sesleneceği gün, dediler ki: "Sana arzettik ki, bizden hiçbir şahid yok."

 

41:47 ayetinde Yüce Allah kendisinin ilmi olmadan hiçbir meyvenin kabuğundan çıkmayacağını vurguladıktan sonra hiç bir dişinin hamile kalamayacağını bize bildiriyor.

Bu ayette de büyük bir işaret var. Meyvelerin kabukları işaret edilmekle birlikte dişilerin hamile kalmasına vurgu yapılmıştır. Ancak insan dişisinde de durum aynı meyvelerdeki gibidir. Alak evresi öncesi yani dişinin hamileliğin başlaması öncesi embriyoyu saran kabuk ‘zona pellicidayarılır ve embriyo bu kabuk dışına çıkar.

Daha detaylı inceleme aşağıdaki linkten yapılabilir.

Allah’ın bilgisi olmadan hiçbir meyve kabuğundan çıkmaz, gebe kalmaz hiçbir dişi ve doğurmaz: Embriyonun zona pellusidayı yırtıp çıkması

Devam edelim;

41:47 ayetindeki sıralama şu şekildedir;

İnsan embriyosunun kabuğundan çıkması ‘hatching’>>dişinin hamileliğinin başlaması (embriyonun alak evresi)>>doğum 

Başka bir ayet ise bize harika bir işaret sunar.

Yüce Allah aşağıdaki ayetlerde şu şekilde buyurmuştur.

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

2598|22|5|يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ إِن كُنتُمْ فِى رَيْبٍ مِّنَ ٱلْبَعْثِ فَإِنَّا خَلَقْنَٰكُم مِّن تُرَابٍ ثُمَّ مِن نُّطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ ثُمَّ مِن مُّضْغَةٍ مُّخَلَّقَةٍ وَغَيْرِ مُخَلَّقَةٍ لِّنُبَيِّنَ لَكُمْ وَنُقِرُّ فِى ٱلْأَرْحَامِ مَا نَشَآءُ إِلَىٰٓ أَجَلٍ مُّسَمًّى ثُمَّ نُخْرِجُكُمْ طِفْلًا ثُمَّ لِتَبْلُغُوٓا۟ أَشُدَّكُمْ وَمِنكُم مَّن يُتَوَفَّىٰ وَمِنكُم مَّن يُرَدُّ إِلَىٰٓ أَرْذَلِ ٱلْعُمُرِ لِكَيْلَا يَعْلَمَ مِنۢ بَعْدِ عِلْمٍ شَيْـًٔا وَتَرَى ٱلْأَرْضَ هَامِدَةً فَإِذَآ أَنزَلْنَا عَلَيْهَا ٱلْمَآءَ ٱهْتَزَّتْ وَرَبَتْ وَأَنۢبَتَتْ مِن كُلِّ زَوْجٍۭ بَهِيجٍ

Yâ eyyuhen nâsu in kuntum fî raybin minel ba’si fe innâ halaknâkum min turâbin summe min nutfetin summe min alakatin summe min mudgatin muhallekatin ve gayri muhallekatin li nubeyyine lekum, ve nukırru fîl erhâmi mâ neşâu ilâ ecelin musemmen summe nuhricukum tıflen summe li teblugû eşuddekum ve minkum men yuteveffâ ve minkum men yuraddu ilâ erzelil umuri li keylâ ya’leme min ba’di ilmin şey’â, ve terel arda hâmideten fe izâ enzelnâ aleyhel mâehtezzet ve rabet ve enbetet min kulli zevcin behîc.

Ey insanlar! Eğer öldükten sonra yeniden dirilmekten kuşkunuz varsa; bilin ki Biz, sizi topraktan, sonra nutfeden, sonra bir alakadan, sonra yapısı belli belirsiz mudğadan yarattık. Ne olduğunuzu bilin diye size açıklıyoruz. Ve Biz, dilediğimizi belli bir süreye kadar rahimlerde tutarız. Sonra sizi bir bebek olarak çıkarırız. Sonra kiminiz ergenlik çağına ulaşır. Ve sizden bir kısmınız vefat ettirilir. Kiminiz de ne dediğini bilmez yaşlı bir bunak oluncaya kadar yaşar. Kurumuş yeryüzü gibi; yeryüzünü kurumuş ölmüş görürsün, ama üzerine su indirdiğimiz zaman yeniden hareketlenir, kabarır ve her bitkiden göz alıcı çiftler bitirir.

 

Bu ayette sıralama;

Toprak>>nutfe>>embriyonun alak evresi (dişinin hamileliğinin başlaması)>>mudğa>>rahim içinde belirli bir süre durma>>doğum

Bu ayeti daha önce detaylı olarak incelemiştik.

22:5 ayetinde Yüce Allah ‘çiftler’ kelimesi kullanmamıştır. Bir dişinin hamileliğinin başlamasını da direkt olarak işaret etmemiş ancak dişinin hamileliğini başlatan embriyonun ‘alak’ evresini kullanmıştır.

Bütün bunlar düşünüldüğünde ‘çiftler’ kelimesinin nutfe ile alak arasında bir evreyi işaret ettiği görülebilir.

Çiftler kelimesi embriyonun dişi ve erkek olmasını elbette işaret eder. Ancak yukarıdaki sıralamaların özenle seçildiği dikkate alındığında aslında bu ‘çiftler’ kelimesinin dişinin yumurtası ile erkeğin sperm hücresinin birleşmesi sonucu oluşan zigotun 2 pronükleus 'çift ön çekirdekli' evresini işaret etmesi çok daha muhtemeldir. 2 ön çekirdekli (PN) embriyonun çift çekirdeğinin olması, 23 çift kromozom içermesi nedeni ile ‘çiftler’ kelimesi ile işaret edilen zigot olması ihtimali yüksektir.

Aşağıdaki resimde 'çift ön çekirdekli' bir embriyo görülmektedir. Döllenmenin üzerinden henüz 1 gün geçmiştir. İlerleyen saatlerde bu 2 çekirdek eriyecektir. Daha sonra embriyo bölünmeye başlayacaktır. Alak evresine geldiğinde rahim içine yapışacak ve dişinin hamileliğini başlatacaktır. 

nutfe ciftler alak hamile dogum   

 

Neden ‘çiftler’ kelimesi çoğul olarak kullanılmış?

Yukarıdaki resimde çift olarak gördüğünüz ön çekirdeklerin bir tanesinde 23 kromozom var. Diğerinde de eşleri olan 23 kromozom var. Diğer bir deyiş ile 1 çift ön çekirdek içinde 23 çift daha var. Yani tek bir çift yok çiftler var. Arapça 3 ve üstü sayıyı işaret eden çoğul çiftler kelimesinin kullanılmasının da tesadüf olmadığını görüyoruz. 

Bir eleştiri;

Embriyonun alak evresi öncesi 4 hücreli veya 8 hücreli hali işaret edilmiş olabilir mi?

Embriyo her zaman 4 veya 8 hücreli olmaz. Bu hücrelerin her birine blastomer diyoruz. Bazen bir hücre bölünmez embriyo 3 veya 5 hücreli de olabilir. Ve normal olur. Yani her zaman çift olmayabilir.  
Ancak 2PN embriyo olmaz ise olmazdır. Her insan 2 PN evresinden mutlaka geçmiştir. Bu nedenle 2 PN evresinin işaret edilmiş olduğunu düşünmek daha mantıklıdır.

 

En doğrusunu Allah bilir.