Yüce Allah 3:41 ayetinde şu şekilde buyurmuştur.

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

334|3|41|قَالَ رَبِّ ٱجْعَل لِّىٓ ءَايَةً قَالَ ءَايَتُكَ أَلَّا تُكَلِّمَ ٱلنَّاسَ ثَلَٰثَةَ أَيَّامٍ إِلَّا رَمْزًا وَٱذْكُر رَّبَّكَ كَثِيرًا وَسَبِّحْ بِٱلْعَشِىِّ وَٱلْإِبْكَٰرِ

Kâle rabbic’al lî âyeten, kâle âyetuke ellâ tukellimen nâse selâsete eyyâmin illâ remzan, vezkur rabbeke kesîran ve sebbih bil aşiyyi vel ibkâr.

Dedi: “Rabbim! Yap benim için bir ayet/bir gösterge/bir kanıt”; dedi (Allah): “Senin ayetin/göstergen/kanıtın ki konuşmamandır insanlara üç gün, işaret/gösterme dışında; ve an/hatırla Rabbini çok; ve tesbih et akşamla ve erken sabahla/seherle”

Bu ayeti başka bir makalede incelemiştik. Zekeriya peygamberin ‘geçici iskemik atak’ ‘Transient ischaemic attackTIA geçirdiğini, böylece 3 gün konuşamadığını görmüştük. 3 gün sonunda konuşmasını düzeldiğin anlamıştık.

Zekeriya peygamber 3 gün boyunca neden konuşamadı? TIA ‘geçici iskemik atak’ ‘Transient ischaemic attack’ ile verilen bir ders.

Başka bir ayette ise ek bir bilgi veriliyor.

Yüce Allah 19:10 ayetinde şu şekilde buyurmuştur.

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

2258|19|10|قَالَ رَبِّ ٱجْعَل لِّىٓ ءَايَةً قَالَ ءَايَتُكَ أَلَّا تُكَلِّمَ ٱلنَّاسَ ثَلَٰثَ لَيَالٍ سَوِيًّا

Kâle rabbic’al lî âyeten, kâle âyetuke ellâ tukellimen nâse selâse leyâlin seviyyâ.

Dedi: “Rabbim! Yap benim için bir ayet/bir gösterge/bir kanıt”; dedi (Allah): “Senin ayetin/göstergen/kanıtın ki konuşmamandır insanlara üç gece; düzgün/doğru/kesintisiz

Yüce Allah TIA geçiren Zekeriya peygamberin 3 gün konuşamayacağını bildirmiştir. 19:10 ayetinde ise 3 gün yerine 3 gece geçişini kullanmayı tercih etmiştir. Kalbinde hastalık olanlar bu geçişlerin farklı olmasını Kuran’da çelişki olduğuna yorumlarlar. Şöyle derler; “Allah her iki yerde de 3 gün deseydi veya her iki yerde 3 gece deseydi ya”. Bu kimselerin Kuran’ı bilmedikleri aşikârdır. İlkokul talebesi seviyesinde yaklaşımla evrenlerin yaratıcısı olan Yüce Allah’ın kitabını eleştirmeye kalkarlar. Hikmetini kavrayamadıkları şeyi inkar ederler. Oysa Yüce Allah’ın bu geçişleri farklı yapmasının nedeni Kuran’ın matematiksel mucizesinin gösterilmesi ve aynı zamanda konuşamamanın gecenin başında başladığını ve 3 gün sonra gece başlamadan düzeldiğini göstermek içindir.

Öncelikle konuşamamanın ne zaman başladığını ayetlerden anlayalım;

19:10 ayetindeki ‘seviyyâ’ kelimesi isim kelimesi olup önemlidir.

Bu kelimenin kökü (سوي) olup doğru/düzgün (straight), uygun (proper), bozulmamış (unimpaired), (hasar görmemiş) intact, eşit (even), doğru şekilli (straight shaped) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 519 (of 1303)

Bu kelimeyi Zekeriya peygambere götürüp onun sapasağlam olduğu halde konuşamadığına işaret eden mealler vardır. Oysa bu kelime gecelerin durumu göstermektedir. 3 geceler ki bu geceler tamdüzenli, ardışık, kesintisiz, sağlam, bozulmamıştır. Ardışık (eşit aralıklı) 3 eşit gece konuşamama durumu mevcuttur.

Ayetler dikkatli okunduğunda Zekeriya peygamberin TIA geçirmesinin (konuşamamasının) gecenin başında başladığı anlaşılır. Gecenin başında başlamış, ve toplam 3 gün 24x3=72 saat sürmüştür. Bu 3 günde ardışık tam 3 gece konuşamamıştır.

Örnek olması için;

27.09.2022

Salı

Gece’nin başında (Örn: 19:00 gibi)

Zekeriya peygamber TIA geçirdi.

Konuşamama başladı.

Salı: 19.00

0. saat

28.09.2022

Çarşamba

1. gece geçti (Salı-Çarşamba arası)

Çarşamba:19:00

24. saat (Dünya kendi etrafında 1 tur attı)

1 gün geçti.

29.09.2022

Perşembe

2. gece geçti (Çarşamba-Perşembe arası)

Perşembe:19:00

48. saat (Dünya kendi etrafında 2 tur attı)

2 gün geçti.

30.09.2022

Cuma

3. gece geçti (Perşembe-Cuma arası)

Cuma 19:00

(Cuma-Cumartesi arası gece başlamadan

akşamın sonunda Zekeriya peygamberin konuşması geri geldi)

72. saat (Dünya kendi etrafında 3 tur attı)

3 gün geçti.

Toplam 72 saat (3 gün) içinde toplam 3 gece geçiyor. 4. geceye girmeden, onun hemen başında (19:00 gibi) Zekeriya peygamberin konuşması geri geliyor.

Yüce Allah bu farklı geçişle bizlere TIA atağını ne zaman başladığını da göstermiş oluyor.

Gelelim matematiksel işarete;

3:41 ayetinde ‘أَيَّامٍ’ ‘eyyâmin’, ‘günler’ kelimesi geçmektedir. Bu kelime çoğul olup Kuran’da toplam 30 kez geçer. Bu kelimenin tekil formu olan ‘yevm’ kelimesi ile toplam 365 kez geçer. Bu rakamlar mutlaktır ki tanıdık gelmiştir. Dünyamız Güneş’in etrafaında bir turunu attığında (24 saat) kendi etrafında tam 365 kez döner. Her bir dönüş bir gündür. 30 sayısı ise 1 aydaki toplam gün sayısını verir.

Kuran’da ay (takvim olan) kelimesi ise toplam 12 kez geçer. 365 gündeki toplam ay sayısını verir.

Böyle muhteşem bir geçiş planlamak ancak ilahi bir metinde olabilir. Yüce Allah 3:41 ve 19:10 ayetlerinde faklı geçişler yaparak bu sistemin üstün bir bilgi ile tasarlandığını göstermektedir.

3:41 ayetinde ‘günler’ kelimesi kullanılmasaydı Kuran’da ‘günler’ geçişi toplam 29 olacaktı. 19:10 ayetinde ‘geceler’ kelimesi yerine ‘günler’ kelimesi kullanılsaydı bu kez de toplam geçiş 31 olacaktı.

Bazı kimseler şunu bile iddia ederler; ‘Allah 3 gece 3 günler’ diyememiş mi?”. O zamanda sistem yine bozulacaktır. Her iki ayette de aynı geçişi yapması gerektiği için ‘günler’  kelimesi yine 31 olacaktır.

Kuran Yüce Allah’ın kitabıdır. Ey ateistler! Ey kalbinde hastalık olanlar! Bir kuantum kitabını nasıl ki ilkokul düzeyindeki bir yaklaşımla okuyamazsınız, o kuantum kurallarını yaratan Yüce Allah’ın Kuran’ını da aynı şekilde okuyamazsınız. Çelişki gibi görünen şeylerin aslında Kuran’ın akıl sahipleri için koyduğu pusulalar olduğunu temiz bir kalple ve öngörüsüz bir şekilde incelediğinizde göreceksiniz.

En doğrusunu Allah bilir.