test

Diyelim ki Kuran'da gün kelimesi kaç kez geçmektedir bunu öğrenmek istiyoruz. Eğer gün (يوم) kelimesinin aramak istediğimiz formlarını biliyor isek çoklu arama yapabiliriz. Aşağıdaki tabloda gün kelimesinin tekil ve sonuna ek almamış formlar örnek amaçlı verilmiştir. Tablodan tüm gün kelimelerini kopyalıyoruz ve aranacak kelimeler kısmına yapıştırıyoruz (satır satır). Arama başlattığımızda kelimelerin toplam geçiş sayısı, hangi ayette kaç kez geçiyor, sure numarası ve Kuran ayet sırası otomatik tablo halinde gelecektir. Dilersek kopyalayıp Excel veya SPSS'e atarak analiz yapabilirsiniz. 

Kelimenin formlarını bilmiyor isek, tekli arama yapabiliriz. Gün kelimesinin en yalın ve kısa olan formunu aranacak ana kelime olarak kullanıyoruz. Bu da yevm (يوم)'dır.

Bu kelimeyi aranacak kelime kısmına yapıştırıyoruz. Kuran metnini de yapıştırdıktan sonra, 'Sonu aranan kelimenin....' tıklıyoruz ve aramayı başlatıyoruz.

Arama sonuçlarında (يوم) kelimesinin başına harf almış kelimeler görüntülenir. Başına harf aldığında bazı kelimelerin anlamının değiştiği dikkate alınmalıdır. Bazı kelimeler gün anlamında değildir.

 

Gün (يوم) kelimesinin tekil ve sonuna ek almamış formları. 

الله

والله

بالله

لله

ولله

تالله

فالله

فلله

ابالله

وتالله