Yüce Allah aşağıdaki 45:20 âyetinde şu şekilde buyurmuştur.
Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet Arapça okunuş Meal |
4491|45|20|هَٰذَا بَصَٰٓئِرُ لِلنَّاسِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِّقَوْمٍ يُوقِنُونَ Hâzâ basâiru lin nâsi ve huden ve rahmetun li kavmin yûkınûn. Bu (Kuran) aklî algılamalardır insanlar için ve doğru yola bir kılavuz ve bir rahmet emin olan bir kavim için. |
(بَصَٰٓئِرُ) besairu kelimesi (بصر) bir şeyin iç yüzünü anlama (insight), iyice anlama-içine işleme (penetration), muhakeme yeteneği-ayırma yetisi (discernment), anlama-kavrama (understanding), aklî algılama (mental perception), aklî görüş (mental vision) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 75 (of 1303)
Ayette bu kelime çoğul olarak kullanılmıştır.
(يُوقِنُونَ) yûkınûn kelimesi kökü (يقن) kelimesi emin olmak (to be sure), kesin olmak (to be certain), kesin olarak bilmek (to know certain) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 1298 (of 1303)
Ne muhteşem bir ayet.
Tek bir ayet bile bize inanılmaz dersler veriyor. ‘besairu’ kelimesi isim olarak gelmiş ve çoğuldur. Bu kelimenin anlamı düşünüldüğünde Kuran’ın aklî algılamalar olduğu, aklî görüşler olduğu bildiriliyor. Bu da bize Kuran’ı akıl ile okumamız gerektiğinin en büyük delillerinden bir tanesini sunuyor. Kuran akılla ve iyice anlaya anlaya okunmalıdır.
‘yûkınûn’ fiili ‘emin olanlar’ şeklinde çoğul şekilde gelmiştir. Bir kavim içinde yaşayan insanlar Kuran’ın kesin olarak tek hüküm koyucu olduğunu bilseler, buna emin olsalar Kuran’daki bu aklî algılamaları, aklî görüşleri rahatlıkla fark edeceklerdir. Kuran direkt olarak aklımıza hitap etmektedir. O’nu anlamamızı ve anladığımız hükümleri hayatımıza geçirmemizi istemektedir. Kuran ancak anlaşılırsa doğru yola bir kılavuz ve bir rahmet olabilir.
Bu nedenle din konusunda sadece ve sadece Kuran demeliyiz. Kuran’ı anladığımız bir dilde okumalıyız. Kuran bir denize benzer. Uzaktan bakan faydalanır. Ayağını denize sokan faydalanır. Girip yüzen faydalanır. Dalıp inci çıkaran insanlar da olur. Kuran Yüce Allah’tan gelen zaman ötesi bir kitaptır. En cahil insan bile anlayarak Kuran okuduğunda Kuran onu doğru yola kılavuzlayan bir kitap olur. Kuran’dan öğrendiklerini hayatına geçirdiğinde ise Kuran’ın bir rahmet olduğunu hemen görür.
Yüce Allah’a dua edelim. Kuran’ı anlayarak meallerden okuyalım. Arapça anlıyorsak Arapça okuyalım. Anlamıyor isek anladığımız bir dildeki çevirisini okuyalım. İyi bir insan olmaya gayret edelim. Göreceğiz ki Kuran bize bir rahmet olacaktır.