Kadınlar için bir eziyet olan adet döneminde cinsel ilişki neden yasaklandı? Endometriosiz, cinsel yolla geçen hastalıklar.

Yüce Allah 2:222 ayetinde şu şekilde buyurmuştur. 

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

229|2|222|وَيَسْـَٔلُونَكَ عَنِ ٱلْمَحِيضِ قُلْ هُوَ أَذًى فَٱعْتَزِلُوا۟ ٱلنِّسَآءَ فِى ٱلْمَحِيضِ وَلَا تَقْرَبُوهُنَّ حَتَّىٰ يَطْهُرْنَ فَإِذَا تَطَهَّرْنَ فَأْتُوهُنَّ مِنْ حَيْثُ أَمَرَكُمُ ٱللَّهُ إِنَّ ٱللَّهَ يُحِبُّ ٱلتَّوَّٰبِينَ وَيُحِبُّ ٱلْمُتَطَهِّرِينَ

Ve yes’elûneke ani l-mahîdi, kul huve ezen, fa’tezilûn nisâe fî l-mahîdi, ve lâ takrabûhunne hattâ yathurne fe izâ tetahherne fe’tûhunne min haysu emerekumullâhu innallâhe yuhıbbut tevvâbîne ve yuhibbul mutetahhirîn.

Ve sorarlar sana menstrüasyon/âdet hakkında; de ki: “O bir eziyet; o durumda azledin/uzaklaştırın kadınları menstrüasyonda/âdette; yaklaşmayın onlara ta ki temizlenirler; öyle ki temizlendikleri vakit, o durumda gelin onlara Allah'ın size emrettiği yerden”; doğrusu Allah sever tevbe edenleri ve sever temizlenenleri.

 

(ٱلْمَحِيضِ) l-mehidi kelimesi kökü (حيض) adet görmek (to menstruate), kadınların ay hali, aybaşı (have a monthly period), kadın rahiminden kan gelmesi anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 259 (of 1303)

(أَذًى) ezen kelimesi kökü (اذي) eziyet (suffering), sıkıntı veren (annoyance) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 14 (of 1303)

(فَٱعْتَزِلُوا) fea'tezilu kelimesi kökü (عزل) uzak durmak (to remove, set aside) Hans Wehr 4th ed., page 714 (of 1303)

(تَقْرَبُوهُنَّ) tekrabuhunne kelimesi kökü (قرب) yakınlaşmak (to be near, get close) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 882 (of 1303)

(يَطْهُرْنَ) yethurne ve (تَطَهَّرْنَ) tetahherne kelimesi kökü (طهر) temizlenmek (to be clean) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 667 (of 1303)

(فَأْتُوهُنَّ) fe'tuhunne kelimesi kökü (اتي) varmak-yaklaşmak (arrive) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 3 (of 1303)

 

Bu ayet Yüce Allah’ın kadınları koruma altına aldığı bir ayettir. Adet gören bir kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyecektir. Hem erkek, hem de kadın adet döneminde cinsel ilişkiden uzak duracaktır.

Bilimsel deliller;

Adet döneminde kadınların eziyet çekmeleri, sıkıntı içinde olmaları;

Yüce Allah’ımız ayette adet döneminin kadınlar için bir eziyet, bir sıkıntı olduğunu bildirmiştir. Gerçekten de bu durum bilimsel olarak kanıtlanmış ve bilinen bir gerçektir.

Adet döneminde kadınların yaşadığı olumsuz değişiklikler;

Adet kanını dışarı atmak için rahim aralıklı olarak kasılır. Ayrıca adet kanı dökülürken ağrı molekülleri açığa çıkar. Bunun nedeni iskemidir (rahim iç zarının nekrozu ve dökülmesi). Hemen hemen her kadında adet döneminde kasık bölgesi ve alt karın bölgesinde değişen şiddette ağrılar görülür. Bu ağrılar sağ ve sol karın bölgesine, alt bel bölgesine ve bacaklara da yayılabilir. DismenoreDysmenorrhea’ olarak isimlendirilen durum ise bu ağrıların daha şiddetli olmasıdır.  Dismenoresi olan kadınlar çoğunlukla ağrı kesici ilaç kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Adet dönemindeki ağrılara ek olarak bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi-sersemlik, uyum bozukluğu, fenalaşma ve yorgunluk görülebilir.

Adet döneminde görülen aşırı ağrı (Dismenore ‘Dysmenorrhea’) toplumdaki kadınların %25-36.4 gibi çok yüksek bir oranında görülür.

Tam da Yüce Allah’ın ayette bildirdiği gibi; Adet dönemi kadınlar için bir eziyet, bir sıkıntıdır.

adet sancisi ceken bir kadin cinsel iliski yasak adet kadin icin bir eziyettir

 

Adet döneminde cinsel ilişkinin yasaklanmasının gerekçesi;
Adet döneminde kadının bir sıkıntı içinde olduğu zaten ortadadır. Ağrı ve eşlik eden problemler ile uğraşırken bir de cinsel ilişkiye girmesi pek mantıklı gözükmemektedir. Bu kadınların eşleri tarafından cinsel ilişkiye dolaylı olarak davet edilmesi de ayetle yasaklanmıştır ki kadın kendisini eşine karşı eksik hissetmesin. Bu ayet olmasa idi, eşleri bilinçsizce onları cinsel ilişkiye davet ettiğinde hayır diyemeyecek (eşini kırmamak için), sıkıntıda olmasına rağmen kabul etmek zorunda olacaktı.

Ayrıca;

Adet döneminde cinsel ilişkiye girmek kadında endometriosiz denilen çok ciddi bir hastalığın oluşmasına neden olmaktadır.

Kısaca özetlemek gerekirse;

Endometriosiz toplumda %7 oranında görülür. Çocuk sahibi olamayan infertil çiftlerin %25'inde görülür. Adet kanının rahmin tüplerinden geçerek karın içerisine boşalması sonucu oluşur. Buna ‘retrograde menstrüasyon’ (geriye adet) denir. Geriye doğru akan adet kanı kasık içindeki organların üstüne yapışır. Yumurtalıklar, kasık peritonu (kasık bölgesini içten saran bir zar), tüpler, mesane, bağırsak gibi organların üstüne yapışır. Kadın adet görmeye başladığında bu bölgedeki dokular da kanamaya başlar ve adet döneminde çok şiddetli ağrılar oluşur. Yumurtalık içine girerek endometrioma (çikolata kistleri) kistlerini oluşturur. 

Aşağıdaki resimde endometriosiz oluşumu resmedilmiştir. 

 endometriosiz geriye adet retrograde mens geriye mens mens donemi sikintilari, cinsel iliski yasak kurana gore adet donemi cinsel iliski

 

Karın içine akan adet kanı tüplerin yapısını bozarak kısırlığa (çocuk sahibi olamama) neden olabilir. Ayrıca çok sancılı cinsel ilişkiye neden olur. Kadının cinsel hayatı tam olarak kâbusa ve eziyete döner.  

Son yıllarda yapılan çalışmalarda adet döneminde cinsel ilişkiye girmek endometriosiz riskini 2 katına kadar artırmaktadır. 'Association between sexual activity during menstruation and endometriosis: a case-control study. Int J Fertil Steril. 2019; 13(4): 230-235.' ve International Journal of Fertility and Sterility Vol 14, No 1, April-June 2020

Adet döneminde cinsel ilişkiye girmek cinsel yolla geçen enfeksiyon riskini de artırmaktadır. Bunun mantığı şudur; Adet döneminde rahim ağzı kanın akmasını sağlamak için açıktır. Bu dönemde cinsel ilişki mikropların rahim içine doğru geçmesini kolaylaştırabilir. Adet dönemi bittiğinde rahim ağzı kapanır ve rahim ağzından salgılanan bir salgı ile rahim ağzı dolar ve mikropların yukarı doğru geçişine engel olur. Ayrıca adet döneminde savunma sistemi zayıflar.  

Adet döneminde cinsel ilişki AİDS (HIV), Klamidya 'Chlamydia', genital uçuk 'genital herpes', genital siğil 'genital warts (condyloma)', bel soğukluğu 'gonorrhea', frengi 'syphilis', trichomonas, Gardnerella vaginalis, hepatitis B ve şankır 'chancroid' hastalıklarını 2.8 kat artırmaktadır. Tanfer K, Aral SO (1996) Sexual intercourse during menstruation and self-reported sexually transmitted disease history among women. Sex Transm Dis 23:395–401

Adet döneminde rahimden gelen kan fazla miktarda demir içerir. Bu demir de gonokok benzeri bakterilerin hızlı çoğalmasına neden olabilir. James J, Swanson J (1978) Color opacity colonial variants of Neisseria gonorrhea and their relationship to the menstrual cycle. In: Brooks GF, Gotschlich EC, Holmes KK, Sawyer WD, Young FE (eds) Immunology of Neisseria gonorrhea. American Society for Microbiology, Washington, DC, pp 338–343

HIV gibi virüsler adet kanında bol miktarda olabilir. Erkek için çok ciddi risk oluşturabilir. Alexander N (1990) Sexual transmission of human immunodeficiency virus: virus entry into the male and female genital tract. World Health Organization, Global Programme on Acquired Immune Deficiency Syndrome. Fertil Steril 54:1–18

Daha detaylı okuma için şu makale önerilir. 'Does intercourse during menses increase the risk for sexually transmitted disease? Samuel Lurie  Archives of Gynecology and Obstetrics volume 282, pages627–630(2010)'

Lohusalık ile ilgili analiz;

Doğumdan sonra kadınlarda 45 gün kadar miktarı koyu kırmızıdan daha açık renge doğru değişen bir kanama olabilir. Ayetin özü düşünüldüğünde lohusalık döneminde de cinsel ilişki yasaktır. Çünkü lohusalık döneminde rahimden gelen kan da ayetteki l-mehidi kelimesinin anlamı olan rahimden gelen kan kapsamına girer.

Hatta rahimden gelen kanama durumlarının hepsi cinsel ilişki için bir engeldir. Rahimden sürekli kan geliyorsa cinsel ilişki yasaktır. Rahimden sürekli kan gelmesinin nedenleri olarak; Disfonksiyonel rahim kanamaları (yumurtlama olmaması nedeni ile kanama)rahim kanseri, rahimde miyomlar, rahimde polipler, rahim iç zarının kalınlaşması gibi tıbbı müdahale gerektiren durumlardır. Sayılan bu durumlar tedavi edildikten sonra cinsel ilişkiye izin verilmelidir.   

Özetle;

Adet dönemi kadınlar için bir sıkıntı ve bir eziyettir. Bu dönem onlar için zor bir dönemdir. Bu dönemde cinsel ilişki olması onların sıkıntılarını daha da artırır. Endometriosiz hastalığı riskini artırır. Cinsel yolla geçen hastalık riskini artırır. Bu nedenle adet döneminde cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Adet dönemi bittiğinde cinsel ilişki gerçekleştirilebilir. Lohusalık döneminde de cinsel ilişki yasaktır.

Cinsel ilişki Allah’ın emrettiği yer olan vajinadan olmalıdır.

 

En doğrusunu Allah bilir.