Yüce Allah 46:15 ayetinde bizlere büyük bir mucize göstermişti.

Özetle;

Yüce Allah 46:15 âyetinde şu şekilde buyurmaktadır;

Kuran Âyet No|Sure No|Âyet No|Âyet

Arapça okunuş

Meal

4523|46|15|وَوَصَّيْنَا ٱلْإِنسَٰنَ بِوَٰلِدَيْهِ إِحْسَٰنًا حَمَلَتْهُ أُمُّهُۥ كُرْهًا وَوَضَعَتْهُ كُرْهًا وَحَمْلُهُۥ وَفِصَٰلُهُۥ ثَلَٰثُونَ شَهْرًا حَتَّىٰٓ إِذَا بَلَغَ أَشُدَّهُۥ وَبَلَغَ أَرْبَعِينَ سَنَةً قَالَ رَبِّ أَوْزِعْنِىٓ أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ ٱلَّتِىٓ أَنْعَمْتَ عَلَىَّ وَعَلَىٰ وَٰلِدَىَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَٰلِحًا تَرْضَىٰهُ وَأَصْلِحْ لِى فِى ذُرِّيَّتِىٓ إِنِّى تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّى مِنَ ٱلْمُسْلِمِينَ

Ve vassaynel insâne bi vâlideyhi ihsânen, hamelethu ummuhu kurhen ve vadaathu kurhan, ve hamluhu ve fisâluhu selâsûne şehren, hattâ izâ belega eşuddehu ve belega erbaîne seneten kâle rabbi evzı’nî en eşkure ni’metekelletî en’amte aleyye ve alâ vâlideyye ve en a’mele sâlihan terdâhu ve aslıh lî fî zurriyyetî, innî tubtu ileyke ve innî minel muslimîne.

Ve vasiyet ettik insana ana-babasına iyiliği-hoşluğu, taşıdı onu anası zorlukla ve doğurdu onu zorlukla ve onun taşınması ve onun sütten ayrılması otuz aydır; nihayet ulaştığı zaman olgunluk çağına ve ulaştığında kırk yaşına der: “Rabbim beni sevk eyle ki şükredeyim benim üzerime ve anam-babam üzerine bağışladığın nimetine ve ki yapayım kendisine razı olacağın düzeltici-barışa yönelik iş; ve düzelt-barışa yönelt soyumu benim için; doğrusu ben döndüm sana ve doğrusu ben teslim olanlardanım.

Bu ayette insanın anne karnında taşınması ve doğurulması sürecinin 278 gün olduğu direkt olarak işaret edilmişti. Kur’an’ın başından bu ayete kadar tam olarak 278 gün kelimesi geçiyordu. Bu da tam olarak döllenmiş insan tohumu olan embriyonun anne karnında en fazla kaldığı süreyi işaret ediyordu.

Yüce Allah’ın izni ile mucizeleri görmeye devam ediyoruz.

Yüce Allah 32:9 ayetinde şu şekilde buyurmuştur. 

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

3510|32|9|ثُمَّ سَوَّىٰهُ وَنَفَخَ فِيهِ مِن رُّوحِهِۦ وَجَعَلَ لَكُمُ ٱلسَّمْعَ وَٱلْأَبْصَٰرَ وَٱلْأَفْـِٔدَةَ قَلِيلًا مَّا تَشْكُرُونَ

Summe sevvâhu ve nefeha fîhi min rûhihî ve ceale lekumus sem’a ve l-ebsâre ve l-efidete, kalîlen mâ teşkurûn

Sonra biçim verdi ona ve üfledi onun içine ruhundan ve yaptı sizlere işitme ve görme duyuları ve gönüller; ne kadar az şeye şükredersiniz.

32:9 ayetinde ilk olarak insana biçim verilmesi işaret ediliyor. Bu olay ‘sevvâhu’ kelimesi ile işaret ediliyor. Bu kelimenin anlamı düzeltmek, şekillendirmek, biçime sokmaktır. Yukarıdaki 46:15 ayetinde gebelik süresi işaret edilmişti. Acaba bu 2 ayet arasında kaç gün kelimesi geçmektedir?

Tam olarak 66 gün kelimesi geçer. Bu da bize insan tohumu olan embriyonun döllenip oluşmasından tam 66 gün sonra embriyonun şekillendirildiğini; biçimlendirildiğini yani insan şekline sokulduğunu gösterir.

Modern bilim ne diyor?

Modern bilim gebelik süresinin hesaplamasında kadının son gördüğü âdetin 1. gününü başlangıç olarak kabul eder. Ancak aslında bu tam olarak doğruyu yansıtmaz. Çünkü âdet sonrası kadın hemen gebe kalmaz. 14. gün yumurtalama olur. 15. gün de döllenme olur. Yani son âdet tarihinin ilk günü 1. Gün kabul edildiğinde döllenme 15. gün gerçekleşir. Döllenmiş olan embriyo insanın tüm genetik yapısını taşır. Bir insan tohumudur diyebiliriz. Yüce Allah 66 günde şekillendirmiş olduğuna göre 66 güne 15 gün daha eklememiz gerekir ki Kadın Doğum Uzmanları ile aynı ölçme yöntemini uygulayalım.

66+15=81 gün

81 gün=11 hafta+3 gün.

Demek ki SAT’a göre 11 hafta+3 günlük bir bebekte biçimlendirme, şekillendirme tamamlanıyor. Modern embriyolojiye göre de kesindir ki cenin 11-12 hafta arasında tam olarak biçimlenmiştir. Bir insanın tam olarak minyatürü şeklindedir. İlk 12 hafta organogenez dediğimiz organların yaratılması gerçekleşmiştir. 12 hafta sonrası bu organlarda yeniden oluşma olmaz. Sadece büyüme gerçekleşir.

Ayette cenine bilinç yüklendiği de işaret edilmiştir. Kısacası ruhun verildiği bir dönem de vardır. Bu dönem kesindir ki 11 hafta+3 gün sonrası gerçekleşecektir. Yüce Allah bizlere 46:15 ayetinde açık ve net olarak bize ceninin ruhunun SAT’a göre 16 hafta+1 günde verildiğini bildirilmiştir. Konu ile ilgili makaleyi aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Ayetin devamında ‘yaptı sizlere işitme ve görme duyuları’ buyurulmaktadır. Acaba 32:9 ayeti bizlere farklı bir işaret veriyor mu?

Kur’an’ın başından bu ayete kadar tam olarak 212 gün kelimesi geçer. Yukarıdaki şekilde bu gün sayısını Kadın Doğum Uzmanlarının gebelik süresini ölçme yöntemine yani SAT’a göre çevirdiğimizde;

212+15=227 gün elde edilir. 227 gün de 32 hafta+3 güne eşittir.

Yüce Allah 32 hafta+3 günde işitme ve görme sürecinin tamamlandığını işaret etmektedir. Biliyoruz ki anne karnındaki ceninde ilk olarak işitme duyusu gelişir. Bu gelişme 26. haftada başlar. Daha sonra görme duyusu gelişir. Ancak bu gelişmenin tamamlanması zaman alır. Bu haftalarda doğan bebeklerde görme ve duyma problemi yaşamaları daha olasıdır. Ancak ayetlerden anlıyoruz ki işitme ve görme duyuları 32 hafta+3 günde tam olarak gelişiyor.

Yapılan çalışmalar 32 haftalık bebeğin gözünün ilk kez odaklama yapabildiğini göstermiştir. 32 haftalık bir bebeğin de kulağının tam olarak duyduğunu yapılan çalışmalar göstermiştir.

Ayetin devamında Yüce Allah’ın insanlara gönüller verdiğini buyurmaktadır. Gönüller kalp ve beyin hücrelerinin birlikte çalışması ile gerçekleşir. 32 haftalık bebekte beyin gelişimi de büyük oranda tamamlanır. Ancak duyma-görme fonksiyonlarının tam olarak gelişmesi gerektiği gibi beyin gelişimi de 2 yaşında kadar devam eder.

En doğrusunu Allah bilir.