“Ve arzulamayın/temenni etmeyin Allah'ın onunla bir kısmınızı bir kısma karşı üstün kıldığını”

Yüce Allah 4:32 ayetinde şu şekilde buyurmaktadır;

Kuran Âyet No|Sure No|Âyet No|Âyet

Arapça okunuş

Meal

525|4|32|وَلَا تَتَمَنَّوْا۟ مَا فَضَّلَ ٱللَّهُ بِهِۦ بَعْضَكُمْ عَلَىٰ بَعْضٍ لِّلرِّجَالِ نَصِيبٌ مِّمَّا ٱكْتَسَبُوا۟ وَلِلنِّسَآءِ نَصِيبٌ مِّمَّا ٱكْتَسَبْنَ وَسْـَٔلُوا۟ ٱللَّهَ مِن فَضْلِهِۦٓ إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ بِكُلِّ شَىْءٍ عَلِيمًا

Ve lâ tetemennevfaddal allâhû bihî ba’dakum alâ ba’d. Lir ricâli nasîbun mimmâktesebû ve lin nisâi nasîbun mimmâktesebn. Ves’elûllâhe min fadlihî. İnnallâhe kâne bi kulli şey’in alîmâ.

Ve arzulamayın/temenni etmeyin Allah'ın onunla bir kısmınızı bir kısma karşı üstün kıldığını; erkekler için bir pay kazandıklarından ve kadınlar için bir pay kazandıklarından; ve isteyin Allah'ın lütfundan; doğrusu Allah olmuştur her şeyi bilen.

 

(تَتَمَنَّوْا۟tetemennev kelimesi kökü (مني) arzulamak (desire), dilemek-temenni etmek (wish), talep etmek (request) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 1088 (of 1303)

(فَضَّلَfaddal kelimesi kökü (فضل) fazlalık (surplus), bolluk-çokluk (superfluity), üstünlük (superiority) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 840 (of 1303)

Bu ayet tüm insanlara muhteşem bir ders veriyor. Yüce Allah insanları farklı özelliklerde yaratmıştır. Her insan farklıdır. Sahip olduğu nimetler farklıdır. Tüm bu nimetler Yüce Allah’ın Zul Fadlil Azim (ذُو ٱلْفَضْلِ ٱلْعَظِيمِ) sıfatı ile gelir. Yani lütuf sahibi Yüce Allah tüm insanlara lütfeder. Görme, duyma, tatma, idrak etme, hissetme, koşma, gülme, nefes alma gibi akla gelebilecek her şey O’nun Zul Fadlil Azim sıfatı ile olur.

Zenginlik, popülerlik, yakışıklılık, güzellik, rahat yaşam gibi birçok şey de yine Yüce Allah’ın bu sıfatı ile gerçekleşir.

Yüce Allah ayette bazı kimseleri Zul Fadlil Azim (ذُو ٱلْفَضْلِ ٱلْعَظِيمِ) sıfatı ile bazı konularda lütuflandırdığını ve diğerlerine göre daha fazlalıklı yaptığını buyurmuştur. Bizden istediği ise bu fazlalıkları arzulayıp talep etmememiz, tamahkâr olmamamız ve kıskançlık yapmamamızdır. Yüce Allah’ın Zul Fadlil Azim (ذُو ٱلْفَضْلِ ٱلْعَظِيمِ) sıfatı ile fazlalıklı kıldığı konularda bu kimseler sınava tabii tutulmaktadırlar. Yüce Allah’ın verdiği her nimetten sorulacaktır. Kendileri fazlalıklandırılan insanlar fazlalandırıldıkları şeyler ile imtihan olmaktadırlar. Bu fazlalıklar bir imtihan aracıdır.

Yüce Allah bize yapmamız gerekeni bildiriyor;

‘ve isteyin Allah'ın lütfundan’ buyurarak Yüce Allah’ın lütfundan isteyebileceğimizi buyuruyor. Yüce Allah’tan bir istekte bulurken O'nun Zul Fadlil Azim (ذُو ٱلْفَضْلِ ٱلْعَظِيمِ) sıfatı ile istemeliyiz. Bu isim Yüce Allah’ın en yüce ismidir.

Besmeledeki Allah’ın isimlerinin Kuran’daki geçiş sayıları ile Allah’ın isimleri arasındaki muhteşem bağlantı-Zul Fadlil Azim-İsmi-Azam

En doğrusunu Allah bilir.