Notice: stream_get_contents(): Read of 8192 bytes failed with errno=13 Permission denied in D:\xampp\kuranmucizeler\libraries\src\Cache\Storage\FileStorage.php on line 126
Daha hayırlı olan takva elbisesi.

Yüce Allah aşağıdaki 7:26 ayetinde şu şekilde buyurmaktadır;

Kuran Ayet No|Sure No|Ayet No|Ayet

Arapça okunuş

Meal

980|7|26|يَٰبَنِىٓ ءَادَمَ قَدْ أَنزَلْنَا عَلَيْكُمْ لِبَاسًا يُوَٰرِى سَوْءَٰتِكُمْ وَرِيشًا وَلِبَاسُ ٱلتَّقْوَىٰ ذَٰلِكَ خَيْرٌ ذَٰلِكَ مِنْ ءَايَٰتِ ٱللَّهِ لَعَلَّهُمْ يَذَّكَّرُونَ

Yâ benî âdeme kad enzelnâ aleykum li bâsen yuvârî sev’âtikum ve rîşâen ve li bâsut takvâ zâlike hayrun, zâlike min âyâtillâhi leallehum yezzekkerûn.

Ey Adem çocukları! Mutlak indirdik sizlere bir elbise, örter utanca/ayıba neden olan cinsel organ bölgelerinizi; ve bir cazibe/bir süs; ve takva elbisesi; işte bu daha hayırlıdır; işte bu Allah'ın ayetlerindendir; belki öğüt alırlar.

 

(بَاسُbâsen kelimesi kökü (لبس) elbise (cloth), kıyafet (dress) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 1003 (of 1303)

(سَوْءَٰتِكُمْ) sev’âtikum kelimesi kökü (سوا) utanç-ayıp (shame), ayıp (disgrace), iğrençlik (atrocity), özel bölgeler (private part), iki bacak arasında olan cinsel bölge (pudendum) anlamındadır. Hans Wehr 4th ed., page 512 (of 1303)

(رِيشًاrîşâen kelimesi kökü (ريش) tüylerle donatmak-zenginleştirmek (feather), tüylü-süslü elbiseler (plumage), güzel kıyafetler ve döşemeler (fine clothes and furnishing), cazibeli olmak (bride) anlamındadır. Brill, page 391 (of 1063)  

Yüce Allah Adem’in çocukları olan insanoğluna elbiseyi bahşettiğini bildiriyor. İnsanoğlu dışında yeryüzünde elbise giyen bir canlı var mı? Yok. Demek ki insanın evrim süreci ile akıllanması/bilinçlenmesi sonrası bazı bölgelerinin onda utanma duygusu verdiğini anlıyoruz. Bu bölgelerin açık olarak dolaşamadıklarını, rahatsız olduklarını anlıyoruz. Ayetteki ‘sev’âtikum’ kelimesi ile net anlarız ki bu utanca neden olan bölgeler cinsel organların olduğu bölgedir. Aklı başında olan hiçbir kadın ve erkek bu bölgeleri açık olarak gezmek istemez. İnsanın fıtratında bu bölgeleri kapatma içgüdüsü mevcuttur. Yüce Allah ayette bu iç güdüyü insana verdiğini aynı zamanda o bölgeyi kapatması için bir elbise/bir kıyafet verdiğini bildiriyor.

Ayetin devamında ‘rîşâen’ kelimesi ile bu elbiselerin insana sadece örtme dışında süs, cazibe kattığını da bildiriyor. Gerçekten de böyledir. Tüm toplumlarda elbise bir süs, bir cazibe, bir dikkat çekme aracı olarak kullanılmaktadır.

Ayetin devamında Yüce Allah bir alegoribenzetme’ sanatı yapıyor ve takva elbisesini de bahşettiğini buyuruyor. Takva kelimesi ‘sakınmak’ demektir. Takvanın en yücesi Yüce Allah’tan sakınmak olan takvadır. Bu takva elbisesini daha hayırlı olduğunu Yüce Allah bize bildiriyor. Yüce Allah özetle giydiğiniz maddeden yapılmış olan kıyafete/elbiseye takılmayın buyuruyor. Önemli olan takva elbisesidir buyuruyor.

Yüce Allah kadının kıyafeti ile ilgili Nur 31. ayetinde büyük işaretler veriyor. Erkeklerden farklı olarak onların ziynetleri olan memelerini/göğüslerini ve kalçalarını besbelli olmayacak şekilde kapatmalarını istiyor. Nur 60. ayette ise yaşlı kadınlar üzerinden verilen bir mesaj var. Bu ayette genç kadınların ziynetleri olan memeleri/göğüsleri ve kalçaları haricinde örtmeleri gereken yerlerinin olduğunu anlıyoruz. Ancak Yüce Allah bu kıyafetin nereleri kapatması gerektiğini detaylı olarak işaret etmemiş. Acaba neden? Bunun cevabı yukarıdaki 7:26 ayeti olabilir mi? Takva elbisesinin daha hayırlı olması, daha önemli olması olabilir mi? Muhtemelen cevap evet. Çünkü kadınların giymesi gereken bu kıyafetin kapatması gereken yerler takva için çok önemli olsaydı Yüce Allah mutlak ki bize bildirirdi. Aşağıdaki makalede bir genç kadının giymesi gereken en alt sınırdaki kıyafeti bulmaya çalıştım. Lütfen makaleyi okuyunuz.

Kadınların giymemesinin bir günah olduğu kıyafet; bir nikah ummayan, otura kalmış (yaşlı) kadınlar üzerinden verilen mesaj.

Kadınların aleyhine olacak şekilde anlamı saptırılan Nur suresi 31. ayetinin detaylı incelenmesi: Baş örtüsü, türban, peçe Yüce Allah’ın emri mi?

İnanan/mümin kadınların Yesrib (Medine) sokaklarında gezerken tanınmak/fark edilmek amacıyla giydikleri ‘cilbab’

Kadınların Medine'de dışa çıkarken giymeleri gereken 'cilbab' olarak isimlendirilen kıyafet örtünme ile ilgili değildir. O kadınların Medine sokaklarında zarara uğramamaları/incitilmemeleri amaçlı, bilinip tanınmaları için giydikleri bir kıyafettir.   

Lütfen 7:26 ayetini bir daha okuyunuz. Bir kadın veya erkek takva elbisesini giymişse artık o büyük bir kurtuluşa ermiştir. Maddeden yapılmış olan elbisenin önemi sınırlıdır.

En doğrusunu Allah bilir.